Jesteś tutaj

Jak zrobić idealne kotlety mielone - cz.2

Jak zrobić idealne kotlety mielone? Jakiego mięsa użyć do zrobienia kotletów? Jak formować kotlety? Na te i inne pytania Kasi Cichopek odpowie Jola Caputa, blogerka kulinarna.

DOMOWE KOTLETY MIELONE - PRZEPIS

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg mielonej karkówki,
  • 1 starta cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • majeranek,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 1 jajko,
  • 1 namoczona bułka kajzerka,
  • bułka tarta do obtaczania kotletów,
  • tłuszcz do smażenia (np. smalec)

SPOSÓB WYKONANIA:

Mięso zmielić, cebulę i czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Bułkę namoczyć, po namoczeniu odcisnąć. Dodać przyprawy i dobrze wyrobić mięso. Następnie wilgotnymi rękoma formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.

Oceń: 
0
Wersja materiału: 
HD